Kannattaako laihduttaminen?

Personal trainer Jenni Harala

Jenni Harala

Hyvinvoinnin moniosaaja ja hyvän arjen asianajaja, jonka elämäntehtävänä on auttaa ihmisiä voimaan hyvin ja elämään täyttä, omannäköistä elämää.

Jos jostain teemasta saa lukea nykyään lähes joka mediasta ja usein, on se paino. Miten pudottaa painoa? Miksi painonpudotus kannattaa? Miten laihtua nopeasti? Mikä on paras tapa laihtua?

On totta, että painon putoaminen voi joissakin tilanteissa tuoda mukanaan terveyshyötyjä esimerkiksi paremman sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan markkereilla mitattuna tai parempaa toimintakykyä arjessa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laihdutus olisi hyväksi terveydelle. Kuulostaako hankalalta? Ennen kuin hermostut, laske hartiat alas ja lue vielä vähän eteenpäin.

Kerron sinulle tässä kirjoituksessa miksi voimme auttaa painonhallintaa tukevien elintapojen harjoittelussa, mutta emme laihduttamisessa.

Kannattaako laihduttaminen?
Autamme asiakkaitamme irrottamaan painokeskeisestä ajatustavasta ja siirtymään aidosti kohti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimista.

Ehonalla onnistumista ei mitata senttimetreinä, kilogrammoina ja kaloreina

Toisinaan meiltä kysellään kummissaan miksi emme Ehonalla keskity painoon? Miksi emme tee kehonkoostumusmittauksia tai mittaa vyötärönympärystä? 

Monella asiakkaallamme on yhtenä pitkän aikavälin tavoitteena painonpudotus ja se on ihan ok. Voimme tukea asioita, jotka mahdollisesti auttavat siinä, mutta laihdutusprojekteihin, joissa syynätään tiukasti painoa emme lähde.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että toimimme kaikessa ”do no harm” -periaatteella eli emme tee valmennuksen nimissä asioita, joiden tiedämme olevan potentiaalisesti haitallisia yksilön terveydelle ja hyvinvoinnille. 

Lue lisää: Vastuullinen Personal Trainer tukee tervettä ruokasuhdetta.

Ei sillä, kyllä mekin tiedämme, miten useimpien paino saadaan putoamaan kahdeksassa viikossa. Pointti on siinä, että me tiedämme myös liian hyvin, mitä tapahtuu niiden kahdeksan viikon jälkeen. Ja sitä emme halua edistää.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että laihduttaminen ei toisaalta kannata, mutta ei myöskään toimi pitkällä aikavälillä. Itseasiassa useat laihdutusyritykset johtavat usein painonnousuun.

Usein tämä selittyy ainakin osin sillä, että energiansaannin rajoittaminen opettaa elimistölle lähinnä sen, miten se voisi kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Sen päätavoite on kuitenkin loppujen lopuksi pitää sinut elossa.

Kun energiankulutuksen taso pikkuhiljaa vain laskee ja laskee, ollaan auttamatta tilanteessa, jossa jo pienikin määrä ruokaa ylittää energiapitosuudeltaan hiipuneen perusaineenvaihduntaan menevän kulutuksen.

Toisin sanoen, ihminen ei voi vaan koko ajan syödä vähemmän ja vähemmän ilman, että paino nousee enemmän ja enemmän. Erityisen haitallista laihduttaminen on sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka jo nykyisellään ovat normaalipainon alueella.

Mitä laihduttaminen itseasiassa on? 

Kysehän laihduttamisessa on kehon painosta ja sen tavoitteellisesta pudottamisesta. Usein tämä saattaa yksinkertaistua ajatukseen, että paino mitä suurimmin vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen. On hyvin tärkeää muistaa, että:

  • paino yksinään on huono indikaattori terveydestä
  • paino ei ole yhtä kuin terveys
  • paino ei ole yhtä kuin hyvinvointi
  • paino ei etenkään ole yhtä kuin onnellisuus.

Tärkeä erottelu on myös se, puhutaanko laihduttamisesta, laihduttelusta vai laihtumisesta tai painonpudotuksesta.

Painonputoaminen, aivan kuten painon nousukin, voi joskus olla seurausta järkevästä ja joustavasti toteutetusta elintapojen muutoksesta, joko tietoisesta tai tiedostamattomasta, ja sillä voi silloin olla positiivisia vaikutuksia henkilön terveyteen tai hyvinvointiin.

Jos sen sijaan huomio kohdistuu tietoisesti pelkkään painoon ja sen pudottamiseen laihduttamalla, on tilanne tutkimustenkin valossa hieman toinen.

Laihduttamiseen liittyy tyypillisesti erilaiset laihdutuskuurit, dieetit ja kuntokuurit.

Sen lisäksi, että laihduttaminen toimii itseasiassa juuri toiseen suuntaan, ja paino pitkällä aikavälillä usein sen seurauksena nousee, opettaa laihduttaminen myös tukun epäterveellisiä ajattelu- ja toimintamalleja syömisestä, liikkumisesta ja hyvinvoinnista. 

Laihdutuskuureihin liittyy lähes poikkeuksetta epäonnistumisen tunteen kierre, joka johtaa siihen, että henkilö hakeutuu niiden pariin kerta toisensa jälkeen. Ja niin on tultu laihdutteluun, joka pahimmillaan muodostu eräänlaiseksi vaaralliseksi, joskus jopa elämänmittaiseksi ”harrastukseksi”, josta on hyvinvointi kaukana. 

Tästä syystä laihdutuskuurit ovat kerrassaan loistava bisnes. En tiedä mitään muuta palvelua tai tuotetta, jonka toimimattomuudesta kuluttaja syyttää itseään. Milloin puuttui itsekuri tai milloin ei vain ollut aikaa noudattaa ohjetta.

Muistathan, että vika ei kuitenkaan koskaan ole sinussa vaan kuurissa. Tuskin toimimattoman television ostettuasikaan soimaisit itseäsi siitä, vaan olettaisit, että laite on viallinen. 

Ajatukseen laihduttamisesta liittyy myös illuusio siitä, että painoon voidaan yksinkertaista vaikuttaa. Näin ei kuitenkaan ole, kun hetken tarkastelemme sitä, mikä kaikki painoamme itseasiassa säätelee. 

Mikä tekijät painoon vaikuttavat?

Meille on pitkään opetettu, että painoon vaikuttaa kolme asiaa: syöminen, liikunta ja uni. Usein tähän on yhdistetty raaka yksinkertaistus siitä, että painoa säätelee syömisen ja liikkumisen suhde: jos syöt vähemmän kuin kulutat, paino putoaa.

On ihan totta, että kaikilla näillä tekijöillä on vaikutuksensa, mutta painoon vaikuttavien asioiden lista on todellisuudessa paljon pidempi ja kokonaisuus merkittävästi monimutkaisempi. Painoa säätelevät vain muutamia asioita mainitakseni: 

  • Geenit
  • Kasvuympäristö
  • Lapsuuden ja nuoruuden ruokaympäristö, mukaan lukien mahdollinen ruokaturvattomuus
  • Erilaiset psykologiset tekijät
  • Stressi
  • Suolistohormonit
  • Erilaiset sairaudet ja lääkitykset
  • Mielenhyvinvointi ja kääntäen mielen pahoinvointi
  • Ruokasuhde
  • Mahdollinen syömishäiriötausta

Tässä kokonaisuudessa pelkällä syömisellä ja liikkumisella, on lopulta melko pieni vaikutus pitkällä aikavälillä.

Tätä listaa katsoessa tulee myös hieman huiputettu olo, kun pohtii sitä, miten iso merkitys esimerkiksi itsekurille on painonhallinnassa tyypillisesti annettu.

Haluaisin nähdä sen ihmisen, joka itsekurilla säätelee muun muassa suolistohormoneitaan. ­­

Saako painonpudotusta siis tavoitella?

Ehonalla ei koskaan tuijoteta painoa, vyötärönympärystä tai kehonkoostumusmittauksia vaan keskitytään hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen painoneutraalisti. 

Tämä saattaa herättää mielessä kysymyksen: ”saanko siis tavoitella painoni putoavan?”

Tottakai saat.

Ajattelen, että minun tai kenenkään muunkaan valmentajan tehtävä, itseasiassa oikeuskaan, ei ole kertoa ihmiselle mitä hänen kannattaa tavoitella tai olla tavoittelematta. Se on yksilön oma asia. 

Sen sijaan tehtäväni valmentajana on auttaa henkilöä tarkastelemaan omia tavoitteita eri näkökulmista ja pohtia mitä merkityksiä tai psykologisia tarpeita tavoitteiden taakse kätkeytyy.

Tällä tarkoitan sen pohtimista mitä paino minulle merkitsee tai miksi minulle on tärkeää pudottaa painoa.

Vastaukset saattavat löytyä tarpeesta pitää huolta itsestään, mutta joskus ne voivat myös nousta tyytymättömyydestä itseä kohtaan tai riittämättömyyden tunteista.

Jälkimmäiset tunteet voivat kummuta monistakin lähteistä joko henkilökohtaisesta elämäntarinasta tai yhteiskunnan ja ympäristön asettamista vaatimuksista ja normeista. Hyvin usein jälkimmäisistä. 

On siis tärkeää miettiä syitä oman tavoitteen taustalla ja miettiä toteutuvatko ne oikeasti painon muutoksella.

Ja mikäli painonputoaminen kohdallasi toisi mukanaan tärkeitä terveyshyötyjä, kannattaa silloinkin huomio kohdistaa elintapoihin, ei painoon. Elintavat ovat käyttäytymistä, joten niihin voidaan vaikuttaa. Paino ei ole käyttäytymistä.

Keskity siis mieluummin hyviin asioihin elämässä, hyviin elintapoihin ja siihen mikä tuo sinulle aidosti hyvää oloa. Se todennäköisesti tuo myös pitkällä aikavälillä hyvinvointia. 💚

Me Ehonalla haluamme olla avuksesi. Mikäli haluat vahvistaa omaa hyvinvointia painoneutraalisti, hyläten erilaiset dieetit ja kuurit, olemme apunasi

Terveisin,
Jenni Harala
Personal Trainer – Ehona
Käyttäytymistietelijä, ravitsemustieteilijä ja liikunnanohjaaja

Miten voimme auttaa?

Lähetä viestisi lomakkeella tai ota yhteyttä Annaan.
We also serve in English.

Anna Henriksson
045 133 9989
[email protected]