Hengitys ja liikkuminen

Emma Duah
Emma on ihmisen liikkeen monimuotoisuudesta kiinnostunut tuleva fysioterapeutti, joka etsii arjen puurtamiselle vastapainoa joutenolosta.
Hengitämme, eli:
- reagoimme ympäristöömme
- sopeudumme kehon tarpeisiin
- tuotamme liikettä
Me hengitämme jatkuvasti, emmekä usein kiinnitä siihen erityistä huomiota. On kuitenkin tilanteita, joissa ympäristömme voi joko tehostaa tai haastaa hengitystapaamme, jolloin se luonnollisesti on ajatuksissamme.
Talvipakkasilla saatat huomata kylmän ilman vaikutuksen esimerkiksi hiihtolenkillä. Puolestaan keväiset katupölyt sekä kesällä puhkeava siitepölykausi voivat osalla meistä lisätä limaisuutta ja muuttaa hengitystä tavalla, joka tekee ulkoilusta vähemmän houkuttelevaa.
Oletko koskaan pohtinut mitä oikeastaan tapahtuu, kun me hengitämme?
Ympäristövaikutusten aiheuttamaan limaisuuteen löytyy onneksi omahoitokeinoja
Voit kokeilla kotona seuraavia harjoituksia.
- Vastapainepuhallus
- Katso video alta:
- Höyryhengitys
- Höyryhengitys taas onnistuu parhaiten kylpyhuoneessa antamalla kuuman veden valua suihkun lattialle ovi kiinni ja jäämällä tilaan istumaan ja hengittämään kosteaa ilmaa
- Limaa poistavat ja hengitystä helpottavat asennot
- Katso video alta:
Jos omahoitokeinoista ei löydy apua ja olo on tukala, sekä oma vointi pohdituttaa, hakeuduthan lääkäriin.
Eri olosuhteet asettavat hengityksen toiminnalle erilaisia vaatimuksia
Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, miten hengitystapasi muuttuu kun:
- Olet reippaalla kävelylenkillä
- Joogaat tai venyttelet rauhallisesti
- Nostat painavaa kuormaa
Tämän muutoksen kuuluukin tapahtua, koska kehon tarpeet muuttuvat siinä missä liikkumistyylikin.
Kestävyysliikunta
Kestävyysliikuntaa harrastaessa on normaalia ja jopa toivottavaa, että hengästyttää, sillä se vahvistaa keuhkojemme toimintaa. Kun hengityksen ohjaa tällöin tapahtumaan nenän kautta, voi olla helpompi välttää niin sanottu liikahengitys, jonka aikana elimistön kaasujen vaihtuminen tapahtuu tiheämmin kuin olisi tarpeen.
Puolestaan sopiva hengitystiheys, jossa hengittämistä ei tapahdu liian vähän, muttei liikaakaan; auttaa keuhkoja tuulettumaan ja lihaksia sopeutumaan rasitukseen.
Rauhallinen liikuskelu
Kun liikutaan rauhallisemmin, on tyypillistä pidentää sisään- ja uloshengitystä. Tällä tekniikalla voidaan houkutella lepohermostomme hereille, jolloin rentoutuminen tehostuu ja keho saa tilaa palautua päivän kuormituksesta.
Tätä vaikutusta voi hyödyntää missä tahansa jännittävässä tai stressaavassa tilanteessa: rauhallinen hengitys on viesti aivoillemme, että kaikki on hyvin ja tilanteemme ei vaadi nopeaa reagointia.
Painavien kuormien nostaminen
Painavien kuormien nostaminen vaatii keholtamme kykyä ottaa vastaan toisenlaista rasitusta. Tätä sopeutumista voi optimoida myös hengityksen avulla.
Seuraavan kerran kun siirrät kotona huonekalua tai kyykkäät kuntosalilla raskasta sarjaa, voit kokeilla aktivoida keskivartalon tukea vetämällä napakan sisäänhengityksen vatsan alueelle; pysäyttämällä hengityksen itse noston ajaksi ja päästämällä noston jälkeen hengityksen rauhassa ulos.
Tällä saat luotua vatsaonteloon painetta, mikä tukee paitsi selän hyvinvointia; myös keskivartalosi lihasten toimintaa.
Lopuksi
Hengittäminen elää siis ihmisen toiminnan mukana. Joskus sen muokkaamisesta voi olla hyötyä, mutta suurimman osan ajasta se toimii sydämen sykkeen kaverina automaattisesti.
Terveisin,
Emma Duah
Fysioterapiaharjoittelija, Ehona
Emma vaikuttaa Ehonalla työharjoittelijana ja valmistuu fysioterapeutiksi keväällä 2024.
Avainsanat: hengittäminen, liikunta