Sopiiko Personal Trainer minulle? PT Checklist – Kysy nämä

Millainen on hyvä Personal Trainer

Janne Sipponen

Janne panostaa itsestä huolehtimiseen liikunnan, terveellisen ravitsemuksen ja levon muodossa sekä tekemällä hauskoja ja nautinnollisia juttuja.

Personal Trainer voi olla monelle hyvä ratkaisu liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämiseen, salitreenin kehittämiseen tai vaikkapa joustavan ravitsemuksen opetteluun. Mutta mistä tiedät minkälainen Personal Trainer sopii juuri sinulle?

Tämä blogi on Usein Kysytyt Kysymykset Personal Trainerista -blogisarjaamme. Aiemmat blogit ovat:

Tässä blogitekstissä keskitytään siihen, mitä asioita on hyvä huomioida ennen kuin palkkaat itsellesi personal trainerin.

Miksi Personal Trainer voisi olla hyvä ratkaisu?

Personal Trainer auttaa tunnistamaan hyvinvointisi ja jaksamisesi kannalta olennaisimmat terveys- ja liikuntateot. PT palauttaa sinut innostavan liikunnan pariin ja ohjaa sinua kestävään painonhallintaan syömisen joustavuutta lisäämällä.

Personal Trainer voi auttaa sinua oikealle polulle sparraamalla kuntosalilla ja tekemällä selkeitä liikuntasuunnitelmia. Osaava Personal Trainer auttaa sinua laatimaan toimintasuunnitelmia, joiden avulla saat priorisoitua liikunnan saumattomasti aikatauluihisi. PT:n avulla voit myös saada kaiken irti kuntosalilla viettämästäsi ajasta.

PT toimii treenikaverina ja tukihenkilönä niin myötä kuin vastamäessä. PT jakaa tietoa, mutta ennen kaikkea auttaa sinua luottamaan itseesi muutoksen aikaansaamiseksi. Personal Trainer tukee sinua myös motivoivassa tavoitteenasettelussa ja niitä kohti kulkemisessa.

Yksi Personal Trainerin tärkeimmistä teoista on luoda sinulle onnistumisen kokemuksia. Usko omaan onnistumiseen on keskeistä muutoksessa onnistumisessa.

Osaava Personal Trainer:

 • Auttaa sinua tunnistamaan onnistumisia ja vahvuuksia
 • Antaa positiivista palautetta edistymisestäsi
 • Luo uskoa kykyihisi
 • Herättää keskusteluun jo tehdyistä muutoksista

Laadukkaassa Personal Trainer -ohjauksessa kiinnitetään liikkumisen lisäksi huomioita myös muihin elintapohin, kuten ravitsemukseen, uneen, palautumiseen, stressinhallintaan ja motivaatioon.

Personal Trainer Janne Sipponen Ehonan PT-studiolla Vantaalla
Hyvä Personal Trainer voi auttaa sinua parantamaan elämäntapojasi kokonaisvaltaisesti.

Personal trainer checklist – kysy PT:ltä ainakin nämä kysymykset

Personal Training –markkinoiden kasvun seurauksena uusia Personal Trainer koulutuksia syntyy jatkuvasti lisää ja niitä järjestetään monin tavoin. Valitettavasti valtaosa tutkinnoista on lyhyitä viikonloppukursseja, joiden laatu ei välttämättä ole kovin kummoinen. 

Oleellinen kysymys Personal Traineria valittaessa onkin se, että minkälainen koulutus on riittävä ja tarpeeksi laadukas valmistamaan yhtäaikaisesti liikunnan, ravitsemuksen, kuntoutuksen, eri liikuntalajien, harjoitusohjelmien ja ihmissuhdetoiminnan asiantuntijoita kaikenikäisille ja –kuntoisille asiakkaille? 

Kysy esimerkiksi nämä:

1. Minkälainen koulutus Personal Trainerilla on?

Onko Personal Trainerilla korkeakoulututkinto liikunta-, terveys, kuntoutus- tai ravitsemustieteissä? Yleisiä ja hyväksi koettuja peruskoulutuksia omavalmentajalle ovat esimerkiksi liikunnanohjaaja (AMK) tai fysioterapeutti (AMK).

Mikään koulutus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan Personal Trainerin tulee:

 • Ymmärtää käyttäytymisen muutokseen vaikuttavat tekijät: Haluat varmaankin kestäviä tuloksia?
 • Ymmärtää elintapojen kokonaisuuden: Jos esim. haluat laihtua, niin syömisen petraamien ja liikunnan lisääminen eivät yksin riitä. 
 • Toimia osana moniammattilista tiimiä: Verkoston apu on Personal Trainerille kriittistä sinun onnistumisen takia. 

2. Kuinka paljon kokemusta PT:llä on?

Kysy Personal Trainerin kokemuksesta. Minkälaisten asiakkaiden kanssa hän työskentelee säännöllisesti? Ota selvää vahvuuksista ja heikkouksista ja siitä, miten Personal Trainer pyrkii kehittymään työssään. Kannattaa myös ottaa selvää PT:n valmennusfilosofiasta ja siitä miksi hän valmentaa.

3. Minkälainen verkosto PT:llä on ympärillään?

Ota selvää verkoston ammattinimikkeistä ja varmista aito moniammattillinen tuki. Jos Personal Trainerin verkostosta löytyy vain esimerkiksi fysioterapeutteja, niin verkoston osaaminen ei välttämättä ole kovin monialainen. Kysy myös sisältyykö moniammattilinen tuki valmennuksen hintaan.

4. Hyödyntääkö Personal Trainer käyttäytymisen muutoksen perusperiaatteita pysyvien tuloksien taustalla?  

Jos et halua ostaa kuureja ja pikaratkaisuja, vaan tavoittelet pysyvää muutosta, niin ota selvää ohjaako Personal Trainer kurilla ja kiristyksellä vai hyödyntääkö hän käyttäytymisen muutostekniikoita ja työkaluja edistämään pysyvää muutosta.

Valmennuksen ei pitäisi rakentua pelkästään ohjeiden antamisen tai asiakkaan itsekurin varaan, vaan hyvä Personal Trainer auttaa asiakastaan oman käyttäytymisen säätelyssä ja ohjaamisessa.

Hyvä personal trainer
Tiedätkö mitä? Kyllä sinä pystyt. Me autamme.

Tässä vielä muutama vinkki lisää:

 • Selvitä mitä Personal Trainer veloittaa ja mitkä lisäpalvelut sisältyvät hintaan?
 • Kysy erilaisia pakettivaihtoehtoja lyhyelle ja pitkälle aikavälille. 
 • Tarkenna tapaamisten sisältöä. Kysy mitä tapaamisten aikana tehdään.
 • Miten valmennusta hoidetaan tapaamisten ulkopuolella?
 • Sisältyykö esim. etätuki palveluun? Onko PT:llä käytössä mobiilisovellusta ohjelmien jakamiseen ja tehokkaaseen kommunikointiin?
 • Jos PT käyttää ”ennen ja jälkeen” -kuvia verkkosivuillaan, harkitse sopiiko valmentaja arvoihisi ja kannattaako näihin kuviin ylipäätään suostua.
 • Jos sinulla on erityisiä fyysisiä rajoitteita, esim. vamma, sairaus tai lääkitys, kysy omaako  Personal Trainer kyvykkyyksiä mukautua sinun henkilökohtaisiin tarpeisiisi.
 • Onko PT käytettävissä sinun aikataulujesi mukaan? 
 • Mikä on valmennuksen peruutuskäytäntö? 

Lopuksi

Pohdi ja käytä tässä blogikirjoituksessa käsiteltyjä teemoja tarkistuslistana löytääksesi sinulle sopivan valmentajan.

Ennen Personal Trainerin palkkaamista varmista, että kaikkiin kysymyksiisi on vastattu riittävästi. Tämä auttaa sinua välttämään sinulle sopimattoman PT:n valinnan. 

Käytä siis harkintaa Personal Traineria palkatessasi. Ammattitaitoinen ja osaava valmentaja on erinomainen sijoitus hyvinvointiisi, jota ei tarvitse jälkikäteen katua.

Jos haluat keskustella kanssamme Ehonan Personal Training -valmennuksesta, niin ota yhteyttä täyttämällä alla oleva lomake. Ensikonsultointi on täysin maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Terveisin,
Janne Sipponen
Personal trainer, liikunnanohjaaja amk, yamk
Ehona – Personal Trainer Vantaa

Lue blogiamme. Teemaan liittyvät kategoriat:

Miten voimme auttaa?

Lähetä viestisi lomakkeella tai ota yhteyttä Annaan.
We also serve in English.

Anna Henriksson
045 133 9989
[email protected]