Hyvä tavoitteenasettelu tukee muutoksessa onnistumista

Millainen on hyvä Personal Trainer

Janne Sipponen

Janne panostaa itsestä huolehtimiseen liikunnan, terveellisen ravitsemuksen ja levon muodossa sekä tekemällä hauskoja ja nautinnollisia juttuja.

Tavoitteet liittyvät motivaation eli siihen miksi teemme mitä teemme ja miksi toimimme kuten toimimme.

Tavoitteet ovat ikään kuin tietoinen keino ohjata omaa toimintaa ja vahvistaa motivaatiota. Tavoitteen avulla toive muuttuu toiminnaksi

Se, että asettaa tavoitteita omille muutos pyrkimyksille on tärkeää, koska se auttaa konkretisoimaan asioita ja toisaalta luo uskoa siihen, että muutos on mahdollinen.

Tällä pystyvyyden kokemuksella onkin erityisen tärkeä rooli missä tahansa muutoksessa. Itseasiassa jopa tietoa tärkeämpi.

Olennaisempaa kuin se, kuinka paljon tiedät esimerkiksi terveyttä edistävästä liikunnasta tai ruokavaliosta on se, uskotko omaan mahdollisuuteesi muuttaa toimintaa. 

Minkälainen on hyvä tavoite?

Ihmisillä on erilaisia tavoitteita, eikä niitä voi ulkopuolinen arvottaa. Voi kuitenkin olla hyvä tutkia omia tavoitteitaan ja sitä, mihin ne kohdistuvat, koska tämä on asia, joka jo itsessään vaikuttaa hyvinvointiin.

Esimerkiksi pelkästään ulkonäköön liittyvät tavoitteet eivät välttämättä toimi motivoivina kovin pitkään ja saattavat jopa alkaa tuottamaan negatiivisia tunteita.

Sen sijaan toimintaan ja oman kehon toiminnallisuuteen liittyvät tavoitteet ovat usein vahvemmin hyvinvointia mukanaan tuovia. 

Kohdista tavoitteet toimintaan

Tavoitteet kannattaa kohdistaa toimintaan, ei niinkään tunteisiin, koska jälkimmäisten hallitseminen on paljon hankalampaa.

Sen sijaan, että asettaisi tavoitteeksi olla vuoden päästä onnellinen, voisi huomion kiinnittää toimintaan ja konkretiaan asettamalla tavoitteeksi esimerkiksi sen, että jokaiseen päivään sisältyy vähintään 30 minuuttia aikaa sellaiselle tekemiselle, josta itselle tulee oikein hyvä olo. 

Kun lähdet pohtimaan omia tavoitteesi, on myös hyvä pitää mielessä, että sinulla voi olla pidemmän aikavälin tavoitteita, mutta niiden saavuttamista helpottaa, kun pilkot niitä pienemmiksi lyhyen aikavälin tavoitteiksi.

Mitä konkreettisempia tavoitteet ovat, sitä parempi. Esimerkiksi ”jaksan paremmin kolmen kuukauden päästä” on aika epämääräinen tavoite ja sen saavuttamista on vaikea arvioida. Mikä on ”paremmin”, kuinka paljon ”paremmin”, ”paremmin” verrattuna mihin?

Tavoite, joka on puettu sanoiksi esimerkiksi niin, että ”jaksan kävellä bussipysäkiltä kotiin vievän ylämäen kauppakassin kanssa ilman, että minun tarvitsee pysähdellä matkalla” on jo paljon konkreettisempi eikö vain? 

Ja muistathan, että maltti on valttia

Riittää, kun sinulla on kerrallaan 2-3 pienempää tavoitetta. Näin pidät huolta siitä, että voimavarasi riittävät. Usein jo yksikin konkreettinen tavoite alussa on riittävästi. 

Pienet askeleet vievät pitkälle. Jos tavoitteet ovat kompassisi, on suunnitelma karttasi. Jos tarvitse apua. Olemme tukenasi. 💚

Terveisin
Janne sipponen
Personal Trainer Ehona

Miten voimme auttaa?

Lähetä viestisi lomakkeella tai ota yhteyttä Annaan.
We also serve in English.

Anna Henriksson
045 133 9989
[email protected]